Net als bij het bouwen van een huis is bij het bouwen van een website de architectuur belangrijk en kan het besteden van aandacht aan interne links bijdragen aan de optimalisatie van je website. Er kunnen zich een aantal problemen aandienen, die invloed hebben op de weergave in de lijst met zoekresultaten als de architectuur van je website geen goede basis heeft.

Architectuur en teveel parameters in de url

Een website met een lange url die te veel parameters bevat is gecompliceerd en komt de zoekmachine vriendelijkheid zeker niet ten goede. De zoekmachines willen dat de website architectuur een duidelijke structuur kent en dat wordt niet bereikt door een url te gebruiken, waarin in verhouding teveel parameters in zitten. Een grote hoeveelheid parameters in de url kan zelfs tot gevolg hebben dat de zoekmachines je website niet in indexeren.

Architectuur en structuur

De structuur van de directories is van groot belang voor de totale architectuur van de website. Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden. Zo kun je een structuur hebben, waarbij elke webpagina zich op hetzelfde niveau bevindt. Dat betekent dat elke webpagina door middel van één klik bereikt kan worden. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde diepe structuur, waarbij enkele webpagina’s via de homepage bereikt kunnen worden. Bij de architectuur en structuur kan er gebruik gemaakt worden van categorieën en subcategorieën, zodat het voor bezoekers eenvoudig navigeren is.

Architectuur en interne links

Het toepassen van interne links is een belangrijk onderdeel van de architectuur en te ontwikkelen structuur van je website. Interne links zijn belangrijk voor bezoekers, zodat deze op een eenvoudige wijze kunnen navigeren en van de ene webpagina naar de andere webpagina kunnen gaan.

Dat voorkomt bijvoorbeeld dat er steeds weer moet worden teruggekeerd naar de homepage om vanaf daar weer op een andere webpagina te kunnen komen. Als je bijvoorbeeld in de tekst naar een product of dienst verwijst, dan is het slim om daar interne links op te toe te passen. Door aandacht te besteden aan de structuur en architectuur van je website, kunnen zoekmachines de site beter vinden en zullen bezoekers tevreden zijn.